top of page
Duimpjeworstelen: Blog2
  • Foto van schrijverDuimpjeworstelen Podcast

Duimpjeworstelen 120 // Thom Aalmoes 🆚 The Tree of Life

Pak je Terrence Malick-bingokaart, want deze keer gaan we even lekker aan de slag met The Tree of Life (2011). Zweverige cameravoering, spirituele thematiek, bomenporno en zo goed als geen plot, ze passeren allemaal de revue. Maar deze film springt er ook uit binnen het oeuvre van de mooifilmer. Vooral dankzij het segment waarin het dramatische familieverhaal wordt gepauzeerd om even te kijken hoe het complete universum is ontstaan. Laten we het zo stellen: dit is een van de weinige arthousefilms met dinosauriërs erin.


Dit ronduit bizarre uitstapje was genoeg reden voor podgast Thom Aalmoes (redacteur bij Dag en Nacht Media) om de film tijdens zijn eerste kijkbeurt uit te zetten. Thom is medepresentator van de podcasts Geeky Dingen en de Alle Geschiedenis Ooit. Maar ondanks laatstgenoemde, zitten er grenzen aan hoeveel verleden hij in een willekeurige film hoeft te zien. Voor Duimpjeworstelen wilde hij The Tree of Life best eens helemaal uitzitten, om positief verrast te worden. Gelukkig donderde de boel aan het einde van de film voor hem genoeg in elkaar, om zijn duim neerwaarts te houden.


Malick brengt zo zijn thema's aan: de brute natuur versus hemelse gratie. Hij liet zich inspireren door zijn eigen jeugdherinneringen, en toont vooral beelden van een jong gezin in de jaren vijftig. Hoofdpersoon Jack o'Brien heeft een moeizame relatie met zijn strenge pa (Brad Pitt) en idealiseert zijn engelachtige moeder (Jessica Chastain). Saillant detail: de acteur die een volwassen, mijmerende Jack speelt, Sean Penn, heeft sinds het uitkomen van de film wel wat kritiek geuit op The Tree of Life. Want wat nu het nut is van zijn rol?


Verder gaat het ook over respect voor van de pot gerukte regisseurs, hoe verschillende filmmakers hun eigen versie maakten van het Bijbelse Boek van Job en het merkwaardige begin van de filmcarrière van Jessica Chastain. En de uitspraak van eerdere duimpjeworstelaar Chris Abbenhuis: "In 2023 kijkt niemand meer naar The Tree of Life."


Steun Duimpjeworstelen op Patreon! En ontvang leuke extraatjes ^_^Links:

Extra links:

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page