top of page
Duimpjeworstelen: Blog2
  • Foto van schrijverDuimpjeworstelen Podcast

Geeky Dingen 95: Being Charlie Kaufman

SHOW NOTES:

"In deze aflevering praten de geeks met hun gasten Ruud Vos en Gijs Wilbrink over scenarist en regisseur Charlie Kaufman, in het bijzonder over zijn films Being John Malkovich, Adaptation, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Synecdoche New York en I’m Thinking of Ending Things. We beginnen met deze vijf films en direct worden de verschillende meningen aan tafel duidelijk. We verliezen ons in meta-meta-meta en verdwalen in hoofden. Wat hebben Mrs. Doubtfire en Toto’s ‘Africa’ hiermee te maken? En hoe expliciet is de vrouwenhaat?

De terugblik:

Ruud zag Met Mes, de extreem absurdistische nieuwe film van Sam de Jong over een spelshowhost die een documentaire wil maken. Slechts 70 minuten maar het werkt. Ook ging hij naar After Yang, een film die diep gaat in het gevoel waarmee we moeten omgaan als onze androïde sterft.

Gijs is helemaal into de podcast Bandsplain (Spotify) waarin de host zich laat mansplainen over waarom een artiest goed is. Ook raadt hij The Problem with Irony (YouTube) aan, een video-essay over de problemen met postmodernisme. Heel cool, zeker na het luisteren van deze aflevering.

Linda mocht Dirty Lines al zien, de nieuwe Netflixserie over de opkomst van de o6-sekslijnen eind jaren 80. Ze is enthousiast, vooral over de sekspositieve insteek. Zou het ook een feministische serie zijn? Minx (HBO Max) sluit aan op dit thema: feminist start met tegenzin erotisch tijdschrift voor vrouwen om haar boodschap in te verkopen. Het is vooral een parade van piemels. Tot slot een waarschuwing: The Gilded Age (HBO Max) van de makers van Downton Abbey is een afrader.

Thom keek Moon Knight (Disney+), met Oscar Isaac. Wat is het plan van deze superheld? Thom is er nog niet uit of dit een kijktip is. Het al eerder genoemde Severance (AppleTV) is dat wel, ga het kijken! Hij begon ook alvast aan het huiswerk voor volgende keer en kan verklappen dat in Death on the Nile het oriëntalisme van het bronmateriaal gemoderniseerd is.

De vooruitblik:

Ruud kijkt uit naar The Northman, met Alexander Skarsgård, en Ich bin dein Mensch, over een liefdesrobot.

Gijs heeft zin in seizoen 2 van Russion Doll, want van seizoen 1 was hij zo ondersteboven. Vanaf 20 april op Netflix.

Linda verheugt zich op de queer piraten van Our Flag Means Death, nu te zien op HBO Max.

Thom is blij met de aankondiging dat House of the Dragon 22 augustus uitkomt, de Game of Thrones-prequel.

Huiswerk volgende keer:

Death on the Nile, Murder on the Orient Express en verder vrije keuzeruimte voor andere Agatha Christie-verfilmingen."


1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page