top of page

wo 18 mrt

|

Lux

AFGELAST - LUXdocs: Onze Jongens in de Jungle

Q&A Na de film zal er een Q&A plaatsvinden met Bas Bakker, producent van de film, en Arnout van de Werken. Hij speelt een grote rol in de film en is zelf afkomstig uit de regio.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
AFGELAST - LUXdocs: Onze Jongens in de Jungle
AFGELAST - LUXdocs: Onze Jongens in de Jungle

Tijd en locatie

18 mrt 2020, 19:00 – 22:00

Lux, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen, Nederland

Over het evenement

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk en behoorde het niet langer tot het Koninkrijk der Nederlanden. Hiermee kwam er tevens een einde aan de militaire aanwezigheid van het Nederlandse leger. Vanaf 1945 vertrokken er jaarlijks zo’n 1000 jongens van vaak net 18 jaar naar Suriname om daar hun dienstplicht te vervullen bij de TRIS, de toenmalige troepenmacht die stond voor vrede en veiligheid.

Dit waren zowel Nederlandse jongens als die van Surinaamse komaf die in Nederland woonachtig waren. Ze hadden vaak geen idee wat ze te wachten stond in dit onbekende stukje Nederland zo ver van huis. Hun taak hield in: de bescherming van het land en haar bevolking wanneer er een dreiging van buitenaf zou zijn. Dit alles begon met de inscheping in Amsterdam en een reis van van 5000 mijl over zee. Het zou enkele weken duren voor ze weer voet aan wal zouden zetten in Paramaribo. Inzet overzee laat onmisbare indrukken achter op uitgezonden militairen. Of het nu gaat om het dienen ver van huis in voormalige delen van ons koninkrijk of om recentere missies, waarbij een bijdrage aan vrede en veiligheid wordt geleverd. De kennismaking met andere culturen en gewoontes, flora en fauna leidt er toe dat militairen met een schat aan ervaringen en indrukken terugkeren naar huis.

Regisseur Jelmar Hoekstra neemt de kijker in Onze jongens in de jungle mee naar een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis die de ervaringen van oud dienstplichtigen militairen laat zien. Sommige zijn na hun diensttijd in Suriname gebleven of later teruggekeerd. Hun speciale band met met het land en het Surinaamse volk dat hen allen zo aan het hart ligt, ligt hieraan ten grondslag. Een tijdsdocument over een stukje Nederland in de Tropen wat ondanks de problemen in het verleden en soms helaas ook nog het heden bruist van de spontaniteit, humor en levenslust.

Q&A  Na de film zal er een Q&A plaatsvinden met Bas Bakker, producent van de film, en Arnout van de Werken. Hij speelt een grote rol in de film en is zelf afkomstig uit de regio.

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page